Speculaas!

Hoi, welkom terug! 

Hieronder heb ik alle tips verzameld die ik door ervaring heb ontdekt, al dan niet door foute ingrediënten, niet koelen of de plank niet te behandelen... 

Wees gerust, 't is niet omdat ze speculaas planken verkopen, dat de zaak iets afweet van bakken! 

Trouwens op rommelmarkten vind je ook soms leuke plankjes! 

Lee's hieronder Wat Ik te vertellen heb... 

- zorg voor een nieuwe speculaasplank, die zuiver en rein is.
- vul de vorm met een neutrale olie
Maïsolie, Arachideolie of zonnebloemolie en laat die een nacht intrekken, de deeg bereid je toch minstens een dag op voorhand!
- Haal rijstbloem (Bijv. AVEVE)
- terwijl je toch gaat shoppen, koop donkerbruine basterdsuiker (AH) deze suiker bevat meer vocht, zorgd voor een kneedbaar lekker en donkere deeg.

Dus GÉÉN gewone donkere kandij suiker!

- Gebruik goede roomboter op kamer temperatuur.
- zoals eerder vermeld, led de deeg koel, in huishoudfolie, minstens tot dag 'nadien, dit zorgd voor de speculaaskruiden kruiden die zich goed in het deeg trekken.
- dag nadien, neem je de plank(ken), droog je die zorgvuldig af met keukenpapier en ben je klaar om te beginnen
- de plank bestuiven met rijstmeel
- niet te hard aandrukken, en overrollen met de deegrol, dit zogd voor een goede verdeling van het deeg
- gebruik een speculaas deeg snijder of brood verdeelmes
- wanneer de plank gevuld, snijd ik niet van het hoofd naar de voeten of voeten naar het hoofd, maar van buik naar hoofd en buik naar voeten, zo trek je de deeg niet uit de vorm

-Draai de plank om kijk waar die eerst Los komt, aan de voeten of hoofd en laat door eigen gewicht loskomen... Handel meteen op de bakplaat of verleg ze voorzichtig met een taart schepper of lange smeer spatel.
- Herhaal de stappen en reinig geregeld de insnedes.
- Leg de speculaasvorm minstens 25min in de diepvries en zo meteen in de oven.

Voilà, een hele boterham!
Hopelijk proeven én zien jullie het verschil!

Succes
Kurt