Op vraag van mijn lieve Instagram volgers , plaats ik graag het receptje... let op!
Deze koek is verslavend!, elke dag eet ik een stukje bij de koffie als ik thuis kom van mijn werk en is zooo lekker!
Het is dan ook een werkje maar met geduld en ervaring komt dit goed ,lees zorgvuldig de bewerkingen door en even later kan je net zoals mij genieten!
Ingrediënten:
- 250gr Bloem
- 150gr lichte BASTERD suiker (geen gewone lichtbruine suiker)
- 125gr roomboter (ongezouten)
- 10gr Speculaaskruiden
- 1tl bakpoeder
- mespuntje zout
-25ml volle melk
Amandelspijs:
- 125gr Amandelmeel
- 125gr kristalsuiker
- zeste van 1/4e citroen
extra:
- amandelen voor afwerking
- 1ei
- 1el melk
Bereiding:
Ingrediënten voor het deeg door elkaar mengen ,maak er een bal van en pak het in in huishoudfolie.Leg nu voor 1u (bijvoorkeur een dag) koel.
Voor de spijs:
neem het amandelmeel en voeg daaraan de citroen zeste ,suiker en eiwit bij, ik heb het gekneed maar je kan het natuurlijk ook machinaal verwerken.De spijs kan meteen worden gebruikt, ook voor andere vullingen)
neem de bal deeg er bij en deel in 2 gelijke delen, ik rolde de beide delen uit tot een mooie vierkante plak deeg, in gevouwen bakpapier, zo krijg je mooi rechte vormen.leg regelmatig in het vriesvak, zo werken met het deeg leuker en kleeft het minder.Ik deed hetzelfde met de spijs, maar dan niet delen in twee!
Zet de oven op 180°
vet de bakvorm in, leg op de bodem een op maat gesneden stuk bakpapier ,leg er eerste deel speculaas in, vervolgens de spijt en tweede deel speculaas.Stijk de bovenste laag in met het ei/melk mengsel en leg waar je wil de amandelen ter decoratie en druk ze lichtjes aan en strijk ze ook wat in met ei
Bak nu de koek op circa 40min gaar...niet elke oven is gelijk, dus kijk laatste minuten naar de koek,dat deze niet is aangebrand of te bleek.
zet op een taartrooster voor afkoeling.
Bij de eerste keer aansmnijden zijn de sneden niet zo strak als dag nadien!
Veel succces en zet de koffie maar al klaar tijdens het bakken!
groetjes
Kurt
Tip:
eigen gemaakte marsepein is zoveel lekkerder!
Ook eigen speculaaskruiden zijn heerlijk, ook voor de gewone speculooskoekjes! (recept vind je op de website of instagram)