Chocolade walnotentaartje met caramel en vleugje koffie

Ingrediënten amandeldeeg
(voor 8pers)
- 180gr roomboter
- snuifje zout
- 140g bloemsuiker
- 50gr amandelmeel
- 1ei
- koffielepel vanille extract
- 350gr bloem in 2delen ( 90gr + 270gr)
Caramel:
- 75ml slagroom
- 50gr kristalsuiker
- 20gr boter in blokjes
- 45gr melkchocolade in stukjes
- 40gr walnoten in grove stukjes
Koffieganache:
- 50gr pure chocolade in stukjes
- 50gr slagroom
- 8gr honing
- 3/4 El oploskoffie
- 20gr boter
Bereiding (voor 4/6 personen)
Amandeldeeg:
Meng de boter romig en voeg er het zout, bloemsuiker, amandelmeel, ei en 90gr bloem aan toe, meng in de mixer tot een homogeen beslag, voeg er de vanille en 2e deel bloem aan toe en kneed verder tot een deegje, Verpak deze in huishoudfolie en leg 30min in de koelkast. Rol dan uit tot een 3mm dikke flap en bekleed dan uw bakvorm, indien je problemen heb met bekleden, koel je eerst de uitgerold deegflap 10min in het vriesvak. Zet de beklede bakvorm 20min in het vriesvak en zet de oven op160°
Bak de taartbodem ongvr 20min goudbruin
Zet dan op een rooster
Caramel:
Breng room aan de kook (even in microgolf) neem een steelpan en doe er 1/3e deel suiker in en laat smelten en licht kleuren, dan 2/3e deel en bij lichtbruine kleur het 3e laatste deel, wanneer de suiker volledig is gesmolten en bruin wordt, voeg je de hete room en de boter toe, Voorzichtig dit kan spetteren en is heel erg heet! Laat de caramel even rustig pruttelen en voeg dan de stukjes chocolade er aan toe, vervolgens de walnoten...
Giet deze bereiding in de taartvorm en zet opzij
Bereiding koffieganache
Smelt de chocolade au bain marie, ondertussen breng je de room met honing en oploskoffie aan de kook en breng deze hete bereiding in 3delen toe aan de chocolade, roer ondertussen goed door met een spatel, laat na het doorroeren van het laatste deel de bereiding al roerend zakken naar 35 a 40° ( ik doe dat au bain marie, maar dan in ijsblokjes... Dit gaat veel sneller! 😉Meng er dan de blokjes boter door tot alles een mooi geheel is, giet de ganasche op het caramel laagje en plaats vervolgens minstens 2u in de frigo.
De taart smaakt op z'n best wanneer ze even uit de frigo staat.
Succes en smakelijk!

