Speculooscake met Pecanoten en speculoos botercréme

Ingrediënten:

- 10 Lotus of speculooskoekjes

- 300gr bloem

- 300gr kristalsuiker

- 1Kl bakpoeder

- 1/2 kl bicarbonaat of baking soda

- 1/2kl kaneel

- 50gr gehakte pecanoten

- 200gr roomboter op kamertemperatuur

- 4eieren (M)

- 120ml volle (of halfvolle) melk op kamertemperatuur

- 2Kl vanille extract (ik gebruikte zelfgemaakte)

Botercréme :

- 250gr  bloemsuiker

-150gr zachte roomboter 

- 160gr speculoospasta

- 3Kl melk of een scheut room

- 1 1/2 kl instant koffie, druppel water om het net vloeibaar te maken

Afwerking:

3tal koekjes fijngemalen, plus wat extra,caramelsaus of caramelstukjes 

Bereiding:

de oven mag al op 170°, er is geen wachttijd en de bereiding gaat vrij snel na de voorbereiding

Beboter een vierkante bakvorm in van 22x22cm en kleef er een bakpapiertje met wat extra uitstekende cm'rs in

 

maal de 10koekjes fijn tot poeder, doe de bloem,suiker(zie tip)bakin soda,kaneel,bakpoeder en melk in een mixpot en meng goed met een garde,doe de zachte boter er bij en begin te mixen op lage toeren, doe er ei per ei bij en drijf de snelheid wat op tot een goed beslag, meng er nadien de stukjes pecanoten onder, tergelijkertijd controlleer je of alles mooi is meegemengt in de pot en giet dan in de bakvorm, stijk mooi gelijk met een taart spateltje of bolle kant van een lepel.

Bak nu de cake op 30 a 35min goudbruin, controlleer met een houten prikker of de cake gaar is!, indien de cake te  snel buin wordt, kan je tijdens het bakken deze afdekken met op maat geplooid stuk aluminum folie., neem de cake dan uit de oven, wacht een 5min en doe de voorbereiding van de botercréme, neem de cake er voorzichtig uit dmv het bakpapier en zet op een taartrooster om verder goed af te koelen.

Bereiding botercréme:

- zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn!

warm de speculoospasta kort op, zodat ze net vloeibaar is en laat wat afkoelen,(als deze te warm is, gaat de boter te smelten en te vloeibaar zijn) doe in de mixpot ,voeg er de bloemsuiker, vanille etract, opgeloste koffie en de boter aan toe , klop deze op en begin traag tot hogere snelheid tot het mengsel mooi fluffy wordt, zet dan even in de koelkast , deze kan je dan beter bewerken op de cake of desgewenst zelfs spuiten met de slagroomzak

 

versier dan de afgekoelde cake naar believen met de créme, de gemalen koekjes, de koekjes en caramel

 

tip: vervang de helft van de suiker met lichtbruine basterd suiker (caramelsmaak)

 

Succes!